Pak werkdruk aan bij bibliotheken
Met de Gespreksposter doorloop je drie vragen om de oorzaken van werkdruk bij jouw bibliotheek te achterhalen. Je kunt dan met elkaar tot mogelijke oplossingen en een vaste aanpak komen. Gebruik de poster vooral in combinatie met de Handleiding Werkdrukinstrument. Het is ook mogelijk om de poster los van de handleiding in te zetten om het gesprek over werkdruk op gang te brengen. Je kunt dan bijvoorbeeld werken met een proces- of teambegeleider.
Ga meteen aan de slag
- Zet de Gespreksposter Werkdruk in (1A formaat kun je opvragen bij bibliotheekwerk@caop.nl)
- Combineer de gespreksposter met de Handleiding Werkdrukinstrument
- Raadpleeg de checklist werkstress voor medewerkers
- Raadpleeg de checklist werkstress voor werkgevers
- Gebruik het extra meetinstrument voor medewerkers om je eigen werkstress te meten
- Bekijk verschillende modellen met verklaringen en oplossingen voor werkdruk uit de vakliteratuur
Handleiding werkdruk
De handleiding Werkdrukinstrument is gebaseerd op het gedachtengoed van dr. Jac Christis en ontwikkeld met inhoudsdeskundigen uit de bibliotheekbranche. Zodoende is de handleiding toegespitst op het eigen karakter van de bibliotheek. De eerder handleiding is ingedeeld in vijf overzichtelijke stappen. Op iedere bladzijde staat om welke stap het gaat. Ook is het makkelijk om van de ene stap naar de andere terug te bladeren. De Gespreksposter Werkdruk is ontwikkeld ter ondersteuning van stap 4 en 5 in de handleiding Werkdrukinstrument.
Werkgebonden oorzaken van stress
De handleiding brengt niet zozeer de persoonsgebonden, maar juist de werkgebonden oorzaken van werkdruk en werkstress in beeld. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in de werkgebonden oorzaken. Op basis hiervan kan een preventief beleid worden ontwikkelend dat op de inhoud en organisatie van het werk is gericht.
Stichting BibliotheekWerk is opgericht op initiatief van de Vereniging van Openbare Bibliotheken, FNV en CNV.